Witte kerst? - Weerbericht van woensdag 21 december – SNO goggles
✓ GRATIS VERZENDING BINNEN NL (v.a. €70) ✓ BESTELD VÓÓR 17:00, MORGEN IN HUIS (NL & BE 2 DAGEN)

Witte kerst? - Weerbericht van woensdag 21 december

Door: www.wintersporters.nl (roel)
Vars, La Forêt Blanche
Vars, La Forêt Blanche
Het is ongelijk verdeeld. Zo zien de zuidelijke Franse Alpen eruit bij Vars, en eronder een beeld uit Portes du Soleilaan de Zwitserse kant bij Torgon. De verschillen tussen zuid en noord zijn weer eens groot, zeker in de westalpen. De komende zeven dagen komt hierin nog weinig verandering.

 

Torgon, Portes du Soleil
Torgon, Portes du Soleil
Toch wordt het tijdens de kerstdagen in de noordalpen een stuk wisselvalliger met een spannende lange termijn. Verschillende opties zijn mogelijk!

 
Dump
Het woord dump hebben we dit seizoen nog niet vaak gebruikt, en als we het gebruikten dan was het aan de orde in de zuidalpen. In Piemonte bijvoorbeeld waar op 900 meter gisteren 40 centimeter viel. Hogerop nog veel meer. Dit alles als gevolg van een retour d'est die de gebieden die hogerop al genoeg sneeuw hadden, nu ook in de dalen van sneeuw voorzag.

Groen eiland

Daar wel, maar op heel veel plaatsen niet. Hieronder een veelzeggend plaatje van de sneeuw- en ijsbedekking op het noordelijk halfrond. Met uitzondering van Europa ligt er op onze breedtegraad bijna overal sneeuw!

Europa als een groen eiland op het noordelijk halfrond (bron: NOAA)
Europa als een groen eiland op het noordelijk halfrond (bron: NOAA) 

Om het nog gekker te maken. De storing die in Piemonte sneeuw veroorzaakte deed dat een dag eerder in de Sahara. Deze foto komt uit Algerije waar naar verluid sinds 1979 geen sneeuw is gevallen.

Weer tijdens de kerst

Dit heeft op de eerste plaats met de ongunstige luchtdrukverdeling te maken. Je kunt het als pure pech betitelen dat hoge- en lagedrukgebieden net die posities kiezen die voor onze winter nadelig zijn. Tot en met de kerst komt daar grootschalig weinig verandering in.

In Oostenrijk en Zwitserland gaat het op kerstavond vanuit het westen geleidelijk regenen. Tijdelijk zal dat vanaf zo'n 800-1000 meter sneeuw zijn maar zachtere lucht is onderweg die de neerslag eerste kerstdag waarschijnlijk in regen laat overgaan. Boven 1500-1700 meter blijft het bij sneeuw waardoor men daar waarschijnlijk van een echt witte kerst kan spreken.

De Franse Alpen krijgen hier ook een restantje van mee, althans de meest noordelijke skigebieden. In de Haute Savoie valt hogerop een beetje sneeuw oftewel centimeterwerk. De meeste skigebieden houden het tot na kerst droog.

Italië blijft, afgezien van een verdwaalde vlok in het uiterste noorden, helemaal droog. Waarschijnlijk tot ver na kerst, omdat het simpelweg aan de verkeerde kant (en dus in de luwte) van de alpenhoofdkam ligt.

Verboden woord
Dan de lange termijn. Ik sprak gisteren over hogedruk die het heft opnieuw in handen neemt na kerst. Dat verklaart de droogte in Frankrijk, maar de slag om de arm die ik gisteren hield houd ik vandaag. Dat heeft vooral met Oostenrijk te maken. Het hogedrukgebied kiest volgens de nieuwste berekeningen namelijk iets westelijker positie, waardoor er tussen kerst en nieuwjaar mogelijk een noordelijke stroming staat boven het oostelijk Alpengebied. Dat biedt kansen voor het deze winter bijna verboden woord, namelijk een nordstau voor Oostenrijk.

 

Saalbach vanochtend: deels groen, deels wit
Saalbach vanochtend: deels groen, deels wit

Het is een kans, een strohalm die nog niet zeker is maar ik wel wil benoemen. Hoe oostelijker je in Oostenrijk zit, hoe groter deze kans is. Liefst zie ik dat hogedrukgebied echter nog een paar honderd kilometer naar het westen opschuiven. Dan is het gegarandeerd prijs. Morgen kijken we verder...

BRON: www.wintersporters.nl (Roel) 


0 comments

Leave a comment