Sneeuwdump! – SNO goggles
✓ GRATIS VERZENDING BINNEN NL (v.a. €70) ✓ BESTELD VÓÓR 17:00, MORGEN IN HUIS (NL & BE 2 DAGEN)

Sneeuwdump!

De sneeuw die gisteren vanuit het westen de Alpen arriveerde, heeft een mooi vers sneeuwdek gebracht. En het sneeuwt ook op dit moment nog volop in de Westalpen, Vorarlberg en Tirol. Dankzij de koude lucht die om het lagedrukgebied boven Duitsland circuleert, is ook in het Duitse Middelgebergte flink wat sneeuw gevallen. De Winterberg heeft al aardig wat sneeuw gekregen en de sneeuwhoogte is er rond 25cm. Wat een droomstart is deze winter!


Geweldige foto van gisteren uit
Graubünden - Engadin
foto: @Cassiano

De Fr. alpen deden leuk mee
hier in Menuires bijna 20 cm

De sneeuwdump continues -
dit beeld is van Schröcken
vlakbij Lech - Vorarlberg


Het plaatje op de Winterberg nu -
Kahler Asten meldde vanochtend 26 cm

Winterser kunnen we het niet maken, de sneeuwdump is op dit moment nog in volle gang! Het sneeuwt in de Fr. Alpen, Wallis, Ticino en Graubünden en daarnaast ook in het noorden en westen van Oostenrijk. Aan de Italiaanse zijde vinden we af en toe sneeuwval in Val d'Aosta en in de Alpen van Trentino en Bolzano. De zuidzijde van de Alpen en Karinthië, Steiermarken en Burgenland hebben en houden droog en zonnig weer.


De sneeuw bouwt zich snel op in
Areches - Beaufort

Op dit moment in Valmeinier - Savoie
sneeuwlaag van +- 30cm


Op de actuele radar zien we de sneeuwval
aan de roze gebieden
de zuidzijde heeft vandaag de zon

Sneeuwdump vandaag en morgen
De verwachte sneeuwval voor vandaag tot en met morgen ligt voor de Westalpen en de westelijke kant van Oostenrijk in de orde van 50 tot 100 cm. Met op de bergtoppen uitschieters tot boven 1mtr. De pooldepressie boven Duitsland krijgt gezelschap van een nieuw koud laag vanaf de Noordzee, die vanavond over Nederland richting de Alpen trekt, waar het vannacht aankomt. Eenmaal over de Alpen, zal het morgen boven de Adriatische zee komen te liggen. De stroming wordt daarachter even NO'lijk. En dan zien we uiteindelijk op zaterdag een stijgende luchtdruk en een hogedrukgebied.


De sneeuwdump komt tot stand door
de sneeuwval van vandaag en morgen:
sneeuwhoogte.nl kaartje


Kaiserwetter in de maak -
na de sneeuwdump?
Lijkt er wel op - volgens deze ECMWF
kaart voor as. maandag

Dit betekent dat de sneeuwval in het bijgaande kaartje hierboven, vooral gegenereerd wordt door de sneeuwval van vandaag en morgen! Want na morgen stijgt immers de luchtdruk en dan vinden we zondag en maandag, dit hogedrukgebied terug boven de Alpen. Mocht u gelegenheid hebben, dan is komend weekend een kort wintersport-tripje misschien geen gek idee! En dat zou in de Alpen kunnen natuurlijk, maar evengoed dichterbij huis op de Winterberg.


Dit zijn verschillende berekeningen
voor de 850 TT - ECMWF is de
dikke groene lijn - duidelijk is dat:
de milde fase niet echt lang duurt

Volgende week tijdelijk milder
De veranderingen voor komende week, zoals we die gisteren bespraken, staan nog altijd op programma. Met andere woorden, er komt tijdelijk mildere lucht en de temperaturen gaan op 1500 meter naar waarden van 5 tot 7 °C. Ja, dit zal voor de lagere regionen betekenen dat de sneeuwlaag die er nu ligt, wordt aangetast. Gelukkig komt mijn indicatie van gisteren, dat dit niet te lang zou duren uit, want vanaf ±19 nov zakken de temperaturen op dat niveau (850 hPa) al snel terug naar -5 °C en ook daarna lijkt het te gaan schommelen tussen nul en -5 °C.


Ref. @John Havinga (Weerman Sneeuwhoogte.nl)


0 comments

Leave a comment