Weerbericht van donderdag 23 februari – SNO goggles
✓ GRATIS VERZENDING BINNEN NL (v.a. €70) ✓ BESTELD VÓÓR 17:00, MORGEN IN HUIS (NL & BE 2 DAGEN)

Weerbericht van donderdag 23 februari

Al vroeg papsneeuw en bulten (Foto: Roy Holtermans)
Al vroeg papsneeuw en bulten (Foto: Roy Holtermans)
Het is februari maar het lijkt wel april. Gisteren en vandaag maar ook begin volgende week heersen er voorjaarscondities in de hele Alpen. Daar doet de sneeuwval van morgen helaas weinig aan af, die smelt letterlijk als sneeuw voor de zon. Tot dinsdag, dan slaat het weer opnieuw om.

Extreem zacht

De eerste foto is van gisteren en komt uit SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, genomen door een vriend van weerman Roel. Volgens hem was het 's middags beter om in de zon te zitten dan te skiën. Dat weertje krijgen we zondag en maandag ook. Het is namelijk nog steeds extreem zacht, vandaag tikken we aan de voorzijde van de stormdepressie #Thomas of #Doris volgens de Engelsen (wanneer worden hier eens afspraken over gemaakt?) in de dalen lokaal 19 of 20 graden aan. Vooral het noorden van Zwitserland en Oostenrijk komen hierbij in de buurt.

De huidige situatie doet mij denken aan orkaan Kyrill die 10 jaar geleden over Europa raasde met verschrikkelijk veel schade. Ook toen werd het aan de vooravond van de storm erg warm. In Wenen werd het toen 20 graden en diverse temperatuurrecords sneuvelden. Vandaag kan dat weer gebeuren. Wel is de wind in de Alpen veel minder sterk dan toen, in tegenstelling tot bij ons en in het Sauerland. Het is echt te hopen dat de schade aan de bossen (nog steeds zichtbaar in het Sauerland) geen herhaling krijgt.


Morgen sneeuw

Het contrast met morgen kan bijna niet groter, want dan schuift het bijbehorende koufront over de Alpen met gevoelig koudere lucht. De temperatuur op 2000 meter daalt van ongeveer +7 naar -8 graden in 24 uur tijd. Dit gaat vanaf vannacht gepaard regen die overgaat in sneeuw, geleidelijk tot in de dalen. De hoeveelheden zijn wel weer teruggeschroefd. Ik verwacht in Oostenrijk, Zwitserland en de Franse skigebieden ten noorden van Chamonix op de hogere pistes 10 tot 20 centimeter sneeuw, lokaal misschien iets meer. In de meer zuidelijke Franse Alpen en in Italië is het eerder centimeterwerk.

Met al het vakantieverkeer op de weg verwacht ik daarom geen hele gladde wegen, maar op minder drukke trajecten blijft het zeker oppassen. Hou de verkeersberichten daarom goed in de gaten.

Zaterdag de beste skidag

Zaterdag verwacht ik helemaal geen problemen op de weg. De sneeuw verlaat rond middernacht de Alpen en zaterdag is gewoon prima reisweer. Dat is ook meteen de beste skidag! De temperatuur ligt namelijk nog lekker laag en de zon is alweer van de partij bij verse sneeuw.

Heerlijk weertje gisteren in Montafon (Grasjoch), foto: Jacomien Heeres)
Heerlijk weertje gisteren in Montafon (Grasjoch), foto: Jacomien Heeres)

Vanaf zondag wordt het weer gevoelig warmer als vanuit het zuidwesten zachte lucht bezit neemt van de Alpen. De temperaturen schieten opnieuw de hoogte in en met föhn bereiken we op veel plaatsen opnieuw lenteachtige temperaturen. Daarbij schijnt de zon van vroeg tot laat. Ook maandag wordt een warme en zonnige dag.

Het roer gaat om

Heel lang duurt het voorjaarsweer niet niet in de westalpen. Dinsdag raakt het daar bewolkt op nadering van een lagedrukgebied dat woensdag positie kiest boven of net ten zuiden van de Alpen. In de Franse Alpen begint het dinsdag te regenen, wat vanaf 1500 meter waarschijnlijk vrij snel overgaat in sneeuw. 

Die sneeuw trekt van dinsdag op woensdag naar het oosten, waarbij vooral de zuidalpen mogelijk een flink pak krijgen. Ik heb het al een paar dagen over een südstau en die staat nog steeds op de kaart. 

Dat wil niet zeggen dat de noordalpen volgende week droog blijven. Oostenrijk heeft dinsdag nog een vrij mooie dag, maar de sneeuw trekt woensdag waarschijnlijk ook Oostenrijk binnen. Over de hoeveelheden kan ik nog weinig zeggen, daarvoor is het simpelweg te vroeg, maar dat het weer vanaf dinsdag verslechtert zit er dik in. Hierover morgen meer!

Door: Roel @ wintersporters.nl


0 comments

Leave a comment